Bul bir şey tutukla!

Mehmet Tezkan Yargı Reformu Gündemi

Adalet Bakanlığı sürekli olarak yargı reformu paketlerini açıklıyor. Geçen ay en sonuncusu duyuruldu. Ancak henüz Meclis’e sunulmadı.

10. Yargı Paketi Yolda

Geçtiğimiz hafta Erdoğan, Yargı Reformu Stratejik Belgesini kamuoyuna açıkladı. Bu belge, önümüzdeki dört yılın hedeflerini içermekte olup, bu beşinci stratejik belge olarak dikkat çekti.

10 yargı paketi ve 5 yargı reformu belgesi hedefleri aynı yönde ilerliyor: yargının bağımsızlığını ve tarafsızlığını güçlendirmek, hesap verebilirlik ve şeffaflığı artırmak, adalete erişim kolaylığını sağlamak ve adil yargılama süreçlerini güvence altına almak gibi pek çok amaç yer alıyor.

Ne var ki, bu hedeflere ulaşmak yıllardır mümkün olamıyor. Tam aksine, ülke her geçen gün geriye gitmekte ve hukuk devleti olma konusunda zorluklarla karşılaşmaktadır. Hukuk sadece kitaplarda kalıyor ve hayata geçirilemiyor.

Hukuka göre, tutukluluk en son çare olmalıdır ancak uygulamada farklı bir tablo karşımıza çıkıyor. Savcı ve hakimler, kişileri hapse atma yoluna giderek, yargılama sürecini adil bir zeminde yürütememekte ve hukuka uygun davranmamaktadır.

Yargı reformlarına rağmen, hala hukuksuzlukla mücadele eden bir sisteme sahibiz. Adalet sağlanamıyor ve hukukun üstünlüğüne gereken önem verilmiyor.

Son dönemde artan tutuklama kararlarına ilişkin olarak, özellikle sosyal medya paylaşımları ya da geçmişteki etkinliklere dayanılarak alınan tutuklama kararları konusunda soru işaretleri oluşmaktadır. Bu tutuklamaların arkasındaki sebeplerin netliğe kavuşturulması gerekmektedir.

Halit Ergenç ve Ünlü Sanatçıların Durumu

Son günlerde, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın ardından, menajer Ayşe Barım’ın adı tutuklama sürecine dahil olmuştur. Ancak, bu durumla ilgili net detaylar henüz ortaya çıkmamıştır.

Halit Ergenç gibi birçok ünlü sanatçının, geçmişe ilişkin sosyal medya paylaşımları veya etkinlik katılımları nedeniyle tutuklanmaları, toplumda endişe yaratmıştır. Bu tutuklamaların arkasındaki gerçek sebepler hala belirsizliğini korumaktadır. Sanatçıların iradeleri sorgulanmamalı ve hukuki süreç adil bir şekilde yürütülmelidir.

Sonuç olarak, Türkiye’de hızla artan tutuklamalar ve hukuka uyumsuz uygulamalar, ülkenin demokratik yapısına zarar vermektedir. Hukukun üstünlüğüne ve adaletin sağlanmasına destek olmak herkesin sorumluluğundadır.

Ergenekon döneminin korku iklimi yeniden canlanmakta ve bu durum endişe vericidir. Adalet herkese lazım olduğu gibi, hukukun üstünlüğü de en temel hak olan insan haklarına uygun olarak sağlanmalıdır.

Related Posts

Azerbaycanlı federasyon başkanına bıçaklı saldırı: 6 kişi tutuklandı

Antalya’nın Kemer ilçesinde, Azerbaycan Muaythai Federasyon Başkanı Araz Musayev’in (48) bıçaklı saldırıda yaralanmasıyla ilgili yürütülen soruşturmada 8 şüpheliden 6’sı tutuklandı. Olay, güvenlik kameralarına yansırken, şüphelilerin kaçış planı ve kılık değiştirme çabaları dikkat çekti.

İki yengesini köylülere destek oldu diye öldürmüş!

Iğdır’ın Aralık ilçesinde yengeleri Hatun (59) ve Elmas Çakmakcı’yı (52) öldüren Mehmet Çakmakcı’nın (73), ifadesi ortaya çıktı. İfadesinde, köy yolunu kullanması nedeniyle yaşanan tartışmada yengelerinin köylülerden yana tavır aldığını anlatan Çakmakcı, “Elmas ve Hatun Çakmakcı’ya öfkeliydim. Bana karşı olan köy halkının yanlarına gitmemelerini istiyordum” dedi.

Bakan Bayraktar: Gabar Dağı’ndaki petrol üretiminden 2 milyar dolar kasamıza para geliyor

Bakan Bayraktar: Gabar Dağı’ndaki petrol üretiminden 2 milyar dolar kasamıza para geliyor

DEM Parti’den ‘Gezi’ mesajları

DEM Parti eş genel başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, Gezi eylemlerinin yıldönümü nedeniyle birer mesaj yayımladı.

SAFE iş birliğini derinleştirecek: Avrupa savunmasında Türkiye de rol alacak

Avrupa’nın savunma stratejilerine finansman sağlayacak mekanizması SAFE’in Türkiye ile ortaklığa uygun düzenlenmesi, Baykar-Leonardo iş birliği gibi yeni birlikteliklere açık kapı bıraktı. Yunanistan’ın lobi faaliyetlerine rağmen Avrupa Türkiye’yi yanında görmek isterken, uzmanlar, “Türkiyesiz Avrupa güvenliği çabaları dar görüşlülük” yorumunu yaptı.

Cuma namazı kıldı, kendisini uyaran muhtarı bıçakladı

Tekirdağ’ın Ergene ilçesinde minibüs şoförü C.D., cami avlusunda araç yıkamaması konusunda uyarıda bulunan mahalle muhtarı Mustafa Kemal Dönmez’i bıçaklayarak yaraladı. Muhtar hastaneye kaldırılırken, saldırgan kaçtı.