Dronlar artık karanlıkta yolunu bulabilecek

Massachusets Teknoloji Enstitüsü (MIT) araştırmacıları, dronların karanlık veya düşük görüşlü iç mekanlarda kendi konumlarını bulmalarını sağlayan yeni bir teknoloji geliştirdi.

MiFly adı verilen sistem, ortama yerleştirilen tek bir etiketten yansıtılan radyo frekans dalgalarını kullanarak, dronların konumlarını belirlemesini ve rotalarını bulmalarını sağlıyor.

NASIL ÇALIŞIYOR?

Drona monte edilmiş iki hazır radar, ortamdaki etiketten seken radyo frekans dalgalarını kullanarak cihazın konumunu belirliyor. Bu ölçümler daha sonra dronun yerleşik bilgisayarından gelen verilerle birleştirilerek uçan robotun rotasını tahmin etmesini sağlıyor.

HATA PAYI 7 SANTİMETRE

Piyasada bulunan dronlarla yapılan yüzlerce deney sonucunda, araştırmacılar MiFly’ın en fazla 7 santimetre sapmayla tutarlı bir şekilde iş gördüğünü belirtiyor.

DAHA UCUZ VE PRATİK

MiFly, duvara yapıştırılabilen tek bir etiketle navigasyon sağlayabildiği için, diğer yöntemlere göre daha ucuz ve kolay uygulanabilir bir sistem. Ayrıca etiket, drondan gelen sinyalleri yansıtarak çalıştığı için daha az güç tüketiyor.

MİLİMETRE DALGA SİNYALLERİNİ KULLANIYOR

Araştırmacılar, MiFly’ı geliştirirken milimetre dalga sinyallerini kullandı. Bu sinyaller, modern radarlar ve 5G iletişim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır ve karton, plastik, iç duvarlar gibi malzemelerden geçebilir ve karanlık ortamlarda çalışabilir.

Sistemi geliştiren ekip, etiketten yansıyan sinyalleri ortamdaki diğer yansımalarından ayırabilmek için özel bir etiket tasarladı. Bu etiket, geri yansıttığı sinyale küçük bir frekans ekler ve bu sayede cihaz, gelen yanıtları ayırt edebilir.

KENDİ YOLUNU BULAN UÇAN ROBOTLAR MÜMKÜN

MIT tarafından geliştirilen bu teknoloji ileriye taşındığında özellikle depo ve fabrika gibi endüstriyel ortamlarda kendi rotalarını bulabilen otonom dronların kullanımını mümkün kılabilir. Bu sayede insan kontrolü olmaksızın ağır yükler uzun mesafeler taşınabilecek ve yüksek yerlere yerleştirilebilecek.

Related Posts

Otomotiv devi Stellantis’te kriz: Üretim tesisleri kapanabilir

Avrupa’nın en büyük otomobil üreticilerinden Stellantis, Avrupa Birliği’nin karbon emisyonlarına yönelik sıkılaştırılmış hedefleri nedeniyle zorlu bir sürecin eşiğinde. Şirketin Avrupa Başkanı Jean-Philippe Imparato, mevcut şartlar altında bu hedeflere ulaşmanın mümkün olmadığını belirterek, Stellantis’in 2,5 milyar euroya kadar para cezası riskiyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

Türkiye Tırmanma Şampiyonası Bursa’da yapılacak

28-29 Haziran tarihlerinde AVIS 2025 Türkiye Tırmanma Şampiyonası’nın 4. ayağı, Bursa’nın Gemlik ilçesinde düzenlenecek.

Her kredi kartında var ama çoğu kişi bilmiyor! İşte CVV gerçeği

İnternet alışverişinde sıkça kullanılan CVV özelliğinin amacını çoğu kişi bilmiyor. Bu 3 haneli numara dolandırıcılığa karşı kalkan görevi görüyor.

Bakanlık ikinci el otomobil satışı yapanların peşine düştü: 72 milyon Türk Lirası idari para ceza kesti

Ticaret Bakanlığı, Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında yapılan inceleme ve denetimlerde yetki belgesiz ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde bulunduğu tespit edilen 101 gerçek ve tüzel kişi hakkında yaklaşık 72 milyon Türk Lirası idari para cezası uygulandığını bildirdi.

Instagram Reels videoları için yeni karar: Kullanıcılar dört gözle bekliyordu

Dünyaca ünlü sosyal medya platformu Instagram, kullanıcı deneyimini geliştirmek amacıyla yeni özellikler sunmaya devam ediyor. Son olarak, içerik üreticilerine yönelik dikkat çekici bir güncellemeye imza atan platform, Reels videolarının süresini uzattı. Bu sayede içerik üreticileri, daha uzun ve yaratıcı videolar paylaşma imkânı bulacak.

Şehir Katili bilim dünyasını alarma geçirdi: Bütün uyduları yok edebilir

Bilim dünyası, 2032 yılında Ay ile çarpışma rotasında seyreden 2024 YR4 kodlu “Şehir Katili” lakaplı asteroit için alarmda. Yakın zamanda yapılan gözlemler, bu çarpışmanın gerçekleşme olasılığını yüzde 3.8’den yüzde 4.3’e yükseltti. Başlangıçta Dünya …