IoT cihazlar için yerli platform geliyor: Apple HomeKit, Google Home ve SmartThings’e rakip olacak!

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’ne göre Türkiye kendi IoT platformunu oluşturacak. Bu platformu destekleyen tüm IoT (Nesnelerin İnterneti) cihazları birbiri ile iletişime geçebilecek.

IoT cihazlar her geçen yıl daha fazla hayatımıza dahil oluyor. Süpürgeden kahve makinesine, lambadan apartman kapısına kadar pek çok ürünü IoT teknolojisi sayesinde akıllandırmak ve uzaktan kontrol edebilmek mümkün. Ev aletleri, beyaz eşyalar, akıllı saatler, bilgisayarlar, telefonlar, televizyonlar, hoparlörler, ısıtma/soğutma sistemleri, otomobiller ve sanayide kullanılan cihazlar IoT teknolojisi sayesinde uzaktan kontrol edilebiliyor.

Ulusal IoT Platformu 2030’da Kullanıma Sunulacak

IoT cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte bu cihazların güvenliği ülke güvenliği açısından büyük risk taşımaya başladı. IoT destekli yeni cihazların geliştirilmesi ve ülkede güvenliğin sağlanması için 2030 yılına kadar ulusal IoT platformu hayata geçirilecek.

IoT platformu tıpkı Apple HomeKit, Google Home, SmartThings, Tuya gibi bir altyapı olacak. Yerli ve milli imkanlarla geliştirilecek bu platform sayesinde vatandaşların kritik verilerinin yurt dışına çıkması önlenecek. Türkiye’deki tüm IoT cihazlarının güvenli ve etkin bir şekilde yönetilmesi sağlanacak.

Endüstri sektöründe IoT cihazlar kullanılıyor. Fabrikalardaki pek çok araç internete bağlanıyor ve uzaktan kontrol ediliyor. Ulusal IoT platformunun geliştirilmesiyle birlikte sanayi sektöründeki bilgi ve veriler korunacak.

IoT inovasyon merkezi kurulacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından IoT inovasyon ve kuluçka merkezleri kurulacak. Bu merkezler akademik kurumlarla ve Türkiye’nin önde gelen teknoloji firmalarıyla ortak çalışmalar yürütecek. IoT çözümlerinin araştırılması, geliştirilmesi ve ticarileştirilmesi teşvik edilecek. Ayrıca IoT cihazları ve yeni nesil kablosuz ağ teknolojileri arasında sorunsuz entegrasyon sağlanarak, yüksek hızlı veri iletimi ve gerçek zamanlı izleme olanakları geliştirilecek. IoT Platformu ve IoT inovasyon merkezlerinin 2030 yılına kadar faaliyete geçmesi hedefleniyor.

Related Posts

106 yıllık otomotiv devi logosunu değişti

Ünlü otomobil markası Bentley beşinci kez logo değişikliğine gitti.

Otomotiv devi Stellantis’te kriz: Üretim tesisleri kapanabilir

Avrupa’nın en büyük otomobil üreticilerinden Stellantis, Avrupa Birliği’nin karbon emisyonlarına yönelik sıkılaştırılmış hedefleri nedeniyle zorlu bir sürecin eşiğinde. Şirketin Avrupa Başkanı Jean-Philippe Imparato, mevcut şartlar altında bu hedeflere ulaşmanın mümkün olmadığını belirterek, Stellantis’in 2,5 milyar euroya kadar para cezası riskiyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

Türkiye Tırmanma Şampiyonası Bursa’da yapılacak

28-29 Haziran tarihlerinde AVIS 2025 Türkiye Tırmanma Şampiyonası’nın 4. ayağı, Bursa’nın Gemlik ilçesinde düzenlenecek.

Her kredi kartında var ama çoğu kişi bilmiyor! İşte CVV gerçeği

İnternet alışverişinde sıkça kullanılan CVV özelliğinin amacını çoğu kişi bilmiyor. Bu 3 haneli numara dolandırıcılığa karşı kalkan görevi görüyor.

Bakanlık ikinci el otomobil satışı yapanların peşine düştü: 72 milyon Türk Lirası idari para ceza kesti

Ticaret Bakanlığı, Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında yapılan inceleme ve denetimlerde yetki belgesiz ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde bulunduğu tespit edilen 101 gerçek ve tüzel kişi hakkında yaklaşık 72 milyon Türk Lirası idari para cezası uygulandığını bildirdi.

Instagram Reels videoları için yeni karar: Kullanıcılar dört gözle bekliyordu

Dünyaca ünlü sosyal medya platformu Instagram, kullanıcı deneyimini geliştirmek amacıyla yeni özellikler sunmaya devam ediyor. Son olarak, içerik üreticilerine yönelik dikkat çekici bir güncellemeye imza atan platform, Reels videolarının süresini uzattı. Bu sayede içerik üreticileri, daha uzun ve yaratıcı videolar paylaşma imkânı bulacak.