Alerjik Rinit Nedir?
Burun mukozasının alerjik iltihabı olarak bilinen alerjik rinit, genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimiyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Ev içindeki ya da dışındaki toz, polen ve hayvan tüyleri gibi alerjenler bu sorunun başlıca sebebidir. Duyarlı olunan alerjene bağlı olarak mevsimsel şikayetler olabileceği gibi, hastalık yıl boyunca da sürebilir. Alerjik rinitte genellikle su gibi burun akıntısı, burun kaşıntısı, hapşırma ve burun tıkanıklığı gibi şikayetler öne çıkar. Ayrıca hastaların bir kısmında gözlerde kaşınma, sulanma ve kızarıklık gibi göz nezlesi bulguları da görülür.
Çocukları Nasıl Etkiler?
Alerjik rinit özellikle çocuklarda geniz eti büyümesi, sinüs ve kulak enfeksiyonlarının da daha sık görülmesinde önemli bir etkendir. Ancak hastalığın çocuklardaki en önemli etkilerinden biri, eğitim performanslarını düşürmesidir. Çocuk hastaların bu süreçte dikkat ve konsantrasyonları dağılır, okuldaki başarı düzeyleri geriler ve uyku kaliteleri bozulur.
Tedavi ve Hasta Eğitimi
Sorunun tanısı için hasta öyküsü ve fiziksel muayenenin önemli olduğuna dikkat çeken İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi, Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sakine Işık, kan örneği alınarak ya da cilt yüzeyine alerjen enjekte edilerek gerçekleştirilen testlerin sonucuna göre uyguladıkları tedavilerle hastaların yaşam kalitesini artırmayı amaçladıklarını belirtmektedir. Ayrıca duyarlı olunan alerjenden kaçınma ve buna uygun yaşam ortamının sağlanması için hasta ve hasta yakınlarının bilgilendirilmesinin de tedavinin önemli bir parçası olduğunun altını çizmektedir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
More Stories
Kalp krizi mi, diseksiyon mu, anevrizma mı, kalp yetmezliği mi? İşte belirtileri
Kırşehir’de Apartmanda Yangın: 3 Kişi Dumandan Etkilendi
İskenderun’da Uyuşturucu Operasyonu: 6 Gözaltı ve 2 Kilo Metamfetamin Ele Geçirildi