Türkiye Posta Sektöründe Rekor Artış

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu: Posta Kargosunda Rekor Artış!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yayımlanan “Türkiye Posta Sektörü Pazar Verileri Raporu”na göre, 2024 yılının ikinci altı ayında posta kargosu gönderi sayısının bir önceki yıla göre yüzde 9,6 artış göstererek 746,68 milyon adete ulaştığını belirtti. Bakan Uraloğlu, “2024 yılında toplam taşınan posta kargosu yüzde 8,3 artarak 1,38 milyarı aşarak tüm zamanların rekorunu kırdı.” dedi.

Uraloğlu’nun verdiği bilgilere göre, posta sektöründe 52 yetkilendirilmiş hizmet sağlayıcı bulunuyor. Bu hizmet sağlayıcılara 25 ulusal ve 37 yerel olmak üzere toplam 62 yetkilendirme verildi. İstanbul, 24 yetkilendirme ile en çok yerel düzeyde yetki belgesi alınan il oldu. Onu sırasıyla 5 yetki ile İzmir ve 4 yetki ile Ankara takip etti.

Geçen yılın ikinci yarısında Türkiye genelinde toplam 10,992 posta acente ve şubesinin hizmet verdiğini vurgulayan Uraloğlu, bu acentelerin 1955’i İstanbul’da, 753’ü Ankara’da ve 576’sının İzmir’de bulunduğunu belirtti. Bu acente ve şubelerin posta sektöründe 122 bini aşkın kişiye istihdam sağladığını kaydetti.

Uraloğlu ayrıca posta sektöründe trafik ve hacmi haberleşme gönderileri ve posta kolisi/kargosu başlıkları altında değerlendirdiklerini belirtti. 2024 yılının ikinci yarısında haberleşme gönderilerinin 136,56 milyon adet olduğunu ve toplamda 269,37 milyon adeti bulduğunu açıkladı.

  • Posta sektöründe yaşanan bu artışın e-ticaretin hızlı büyümesinden kaynaklandığını ifade eden Uraloğlu, bu durumun Türkiye’nin posta pazarını olumlu yönde etkilediğini belirtti.
  • Posta kolisi ve kargosu gönderilerinde şehirler arası gönderi oranının önemli olduğunu vurgulayan Uraloğlu, gönderilerin yüzde 78’inden fazlasının bu kategoride yer aldığını ve en çok gönderinin İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Kocaeli’ye yapıldığını açıkladı.

Posta Hizmetlerinde Teslimat Hızı Artıyor!

Bakan Uraloğlu, son yıllarda e-ticaretin büyümesi ve posta kolisi/kargosu gönderi hacminin artmasıyla teslimat hızının kullanıcıların beklentileri arasında önemli bir yer tuttuğunu belirtti. Gönderilerin yüzde 3’ünün aynı gün içinde teslim edildiğini ve yüzde 80’inin 2 gün içinde teslim edildiğini aktardı.

Uraloğlu’nun paylaştığı verilere göre, 2024 yılının ikinci 6 aylık döneminde posta hizmet sağlayıcıları sektöre toplamda 12,7 milyar lira yatırım yaptı. Bu rakamın, önceki yıla göre büyük bir artış gösterdiği belirtildi.

Related Posts

Ankara ile Şam arasında hava köprüsü kuruldu: İlk uçuş gerçekleşti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan Şam Uluslararası Havalimanı’na ilk uçuşun gerçekleştiğini bildirdi. Uraloğlu yaptığı açıklamada “Ankara-Şam hattında pazartesi, cuma ve pazar günleri olmak üzere haftada 3 gün karşılıklı direkt seferler olacak” ifadelerini kullandı.

Reel efektif döviz kuru endeksi geriledi

Reel efektif döviz kuru endeksi, mayısta TÜFE bazında 1,19 puan azalarak 69,97’ye geriledi.

İstanbul’da yaşamanın bedeli 4 asgari ücreti aştı

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından açıklanan haziran ayına ait ‘İstanbul’da Yaşam Maliyeti’ araştırmasına göre, kentte yaşamanın maliyeti geçen yılın aynı ayına göre yüzde 47,13 arttı. İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 93.465 lira olarak hesaplandı.

Bakan Uraloğlu açıkladı! Elektronik haberleşmeye 94,1 milyar TL yatırım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, elektronik haberleşme şirketlerinin sektöre yaptığı yatırımın 2023 yılına göre yüzde 80 artışla 94,1 milyar liraya ulaştığını bildirdi. Bakan Uraloğlu, fiber abone sayısının 8,1 milyona; 4,5G abone sayısının ise 87,6 milyona ulaştığını kaydetti.

Sürdürülebilir çözümler Gana’da ödül getirdi

Depo raf sistemleri sektörünün  firmaları arasında yüzde 100 Türk sermayesiyle 1980 yılında kurulan Akdenizrack, bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Ghana CEO Summit organizasyonunda “Yılın Yenilikçi Sanayi Markası” ödülüne layık görüldü.

Dev kuruyemiş markası darboğazdan çıkamadı: Mahkeme kararını açıkladı

Türkiye’nin kuruyemiş sektörünün önde gelen markalarından biri olan Peyman ekonomik sıkıntılardan kurtulamadı. Daha önce konkordato talebinde bulunan ve süresi iki kez uzatılan şirket, darboğazdan çıkamayınca mahkeme şirkete bu kez bir yıl kesin mühlet verilmesine karar verdi.