SPK’den kripto platformlarına yeni denetim düzenlemesi

Kripto Varlık Platformları İçin Rezerv Kanıtı Denetimi İlkeleri Belirlendi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto varlık platformlarının rezerv kanıtı denetimi sürecinde uygulanacak ilke ve esasları kamuoyuna duyurdu. SPK, kripto varlık hizmet sağlayıcıların faaliyet izni başvuruları öncesinde yapmaları gereken rezerv kanıtı denetimi süreçlerinde uygulanacak kuralları belirledi.

Yapılan açıklamaya göre, kripto varlık hizmet sağlayıcılar ile bilgi sistemleri bağımsız denetim kuruluşları arasında en geç her 3 aylık dönemin ilk ayı içinde rezerv kanıtı denetiminin gerçekleştirilmesi için sözleşme imzalanacak. Sözleşme, yıl boyunca yapılan denetim dönemlerini kapsayacak şekilde topluca da imzalanabilecek.

Bir kripto varlık hizmet sağlayıcı en fazla 12 dönem rezerv kanıt denetimini aynı firmaya yaptırabilecek. Bir sorumlu bilgi sistemleri başdenetçisi ise aynı hizmet sağlayıcı için en fazla 4 dönem rezerv kanıt denetim raporu imzalayabilecek.

İmzalanan sözleşme kapsamında kripto varlık hizmet sağlayıcılar, denetime tabi olan tüm kayıt, bilgi ve belgeler ile denetimin yapılacağı sistemleri hazır hale getirmekle yükümlü olacak.

DENETİMDE KRİPTO VARLIĞIN YÜZDE 100’Ü TEYİT EDİLECEK

Sözleşme imzalandıktan sonra belirli bir süre içinde kripto varlık hizmet sağlayıcılar tarafından belirli bilgilerin bilgi sistemleri denetçisine sunulması ve denetim raporunda yer alması gerekecek.

Bu bilgiler arasında “kripto varlıkların listesi”, “müşterilere ait kripto varlıkların cari değeri”, “kripto varlıkların bulunduğu ağlar”, “saklama modeli ve erişim kontrol mekanizmaları” ile “kripto varlıkların saklandığı cüzdanların listesi ve adresleri” yer alacak.

Platformlar, “müşterilere ait nakit bakiyeler”, “platforma ait kripto varlıkların cari değeri ve nakit bakiyeleri”, “platformun çalıştığı saklama kuruluşlarının listesi” ve “nakit bakiyelerin banka ve hesap bilgileri” gibi bilgileri denetçiye sunacak ve denetim raporunda bu bilgilere yer verecek.

Kripto varlık platformunun likit rezervinde tutulan varlıkların tamamı denetim kapsamına alınacak ve denetim sonuçları raporda ayrı bir başlık altında sunulacak.

DENETİM TARİHLERİ DENETİME BİR GÜN PAYLAŞILACAK

Bilgi sistemleri denetçisi, denetim dönemi içinde rastgele iki farklı tarih belirleyecek ve seçilen tarihlerde kripto varlık hizmet sağlayıcının kayıtlarında yer alan müşteri varlık bilgilerini dağıtık defter ağındaki varlıklarla karşılaştırmak üzere alabilecek.

Seçilen tarihler, denetim tarihinden bir gün öncesine kadar platform ile paylaşılmayacak.

Denetçi, kripto varlık hizmet sağlayıcının ilettiği cüzdan adreslerini teyit edecek ve teyit metodunu raporda belirtecek.

Denetim sonuçları, platformun kayıtlarındaki verilerle karşılaştırılarak raporlanacak. Cüzdan bakiyeleri sorgulanacak ve cüzdan doğrulama süreçlerinde kullanılan araçlara raporda yer verilecek.

Denetim raporu sorumlu bilgi sistemleri başdenetçisi tarafından imzalandığında kesinleşecek ve denetim dönemini takip eden ilk 10 iş günü içinde platformun yönetim kurulu başkanına teslim edilecek.

Denetim dönemini takip eden 15 iş günü içinde yönetim kurulu kararıyla birlikte SPK’ye raporun kabulü gönderilecek. Raporda, platformun yönetim kuruluna hitaben denetimin amacı, kapsamı, yapılan teknikler ve kullanılan araçlar gibi bilgiler yer alacak.

Duyuruda, denetim raporunda asgari bulunması gereken bilgiler, görüşler ve tablolar da detaylıca açıklandı.

Related Posts

Market zinciri iflas etti: 50 yıllık aile geleneği sarsıldı

Tüm dünyada market zincirlerinde iflas haberleri art arda geliyor. Bir iflas haberi de birçok mağazasın olan bir süpermarketten geldi. İflas koruma başvurusu yapan şirketin bu süreçte mağazaları açık kalacak.

Kimsenin fark etmediğini onlar gördü: Pandemide denediler, şimdi talebe yetişmek için gece gündüz çalışıyorlar

Kovid-19 salgını döneminde eve kapanan Aslı ve Fatih Kasap çifti, bu süreçte çevrim içi satış ve el sanatlarına yöneldi. Başta deri dikim işiyle başlayan çift, sonrasında evde dekoratif mum yapıp satmaya karar verdi. Mum yapımında ihtiyaç …

Bitcoin rekor kırmaya devam ediyor: 116 bin doların üzerine çıktı

Binance verilerine göre, Bitcoin fiyatı 116.000 dolar seviyesini geçerek 116.322,72 dolara yükseldi. Bitmex’te ise kısa süreliğine 117 bin doları aşarak 117.614 dolara çıktı.

Nestle skandalı: Polis ‘şişe suları skandalıyla’ ilgili arama yaptı

Fransa’da Nestle Grubu’nun ülkedeki merkezinde “şişe suları skandalıyla” ilgili arama yapıldı. Şubat ayında açılan bir soruşturma kapsamında yürütülen aramada ele geçirilen bilgiler incelenecek.

OECD: Yaşlı nüfus ileride daha fazla çalışmak durumunda kalacak

Raporda, 2060 yılı itibariyle 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusun yarısından fazlasını oluşturacağı kaydedildi

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …