Cannes Film Festivali, Juliette Binoche ve Robert De Niro’nun Siyasi Açıklamalarıyla Başladı
Cannes Film Festivali, ünlü oyuncu Juliette Binoche ve Robert De Niro’nun siyasi açıklamalarının damgasını vurduğu açılış töreniyle başladı.
Aynı zamanda Altın Palmiye ödülünü dağıtacak jürinin başkanı olan Binoche, çok sayıda yıldız ismin katıldığı törende öldürülen Gazzeli foto muhabiri Fatima Hassouna’dan bahsetti.
25 yaşındaki Hassouna, geçen ay kendisiyle ilgili yapılan bir belgeselin Cannes’da premier yapmak üzere seçilmesinden bir gün önce İsrail’in düzenlediği hava saldırısında ailesinden 10 kişiyle birlikte ölmüştü.
Binoche “Bu gece, burada, bizimle olmalıydı. Dünyanın bütün bölgelerinde sanatçılar her gün mücadele ediyor ve direnişi sanatın içine katıyor” dedi.
Festivalden önce aralarında Shindler’in Listesi filminin başrol oyuncusu Ralph Fiennes’in ve daha önce Cannes’da ödül alan yönetmenlerin de bulunduğu 380 sinema çalışanı, sektörün İsrail’in Gazze kuşatmasına yönelik ses çıkarmamasından “utandıklarını” söylemişti.
Gazze’de Soykırım Vurgusu
Fransız Liberation gazetesi ve Amerikan Variety dergisinde yayımlanan açık mektupta “Gazze’de soykırım yaşanırken sessiz kalamayız” ifadeleri yer aldı.
Mektubu imzalayanlar arasında Hollywood yıldızları Richard Gere ve Susan Sarandon’un yanı sıra İspanyol yönetmen Pedro Almodovar, daha önce Cannes’da ödül kazanan Rubert Ostlund, Mike Leigh, Justine Triet ve Costa Gavras gibi isimler de vardı.
Halle Berry Kıyafet Kuralları Nedeniyle Tasarımını Giyemedi
Açılış töreninin onur konuğu ünlü oyuncu Robert De Niro da sinemaya katkıları dolayısıyla Altın Palmiye Onur Ödülünü, aktör ve bazı filmlerdeki rol arkadaşı Leonardo DiCaprio’nun elinden aldı.
81 yaşındaki tecrübeli oyuncu “Ülkemizde kalın kafalı bir başkana karşı demokrasi için büyük bir mücadele veriyoruz” dedi.
De Niro, Trump’ın 5 Mayıs’ta açıkladığı “yabancı ülkelerde çekilmiş filmlere yüzde 100 gümrük vergisi uygulanması planlarını da sert bir şekilde eleştirdi.
Ünlü oyuncu “Yaratıcılığa fiyat biçemezsiniz ama görünüşe bakılırsa gümrük vergisi getirebiliyorsunuz. Tabii ki tüm bu saldırılar kabul edilemez. Bu sadece bir Amerikan problemi değil, küresel bir sorun” dedi.
Quentin Tarantino Festivalin Resmi Açılışını Yaptı
Festivalin resmen açılışını da Cannes’da daha önce ödül alan Quentin Tarantino yaptı.
Tarantino kırmızı halıda, kıyafetine Hamas’ın elindeki rehineleri simgeleyen sarı bir kurdele takan İsrailli eşi Daniella Pick ile poz verdi.
Bu yıl 78’incisi düzenlenen festivalin açılışı, aynı zamanda yeni kıyafet kurallarının uygulandığı ilk tören oldu.
Festivalin yeni kıyafet kuralları aşırı derecede büyük kıyafetleri ve “tam çıplaklığı” yasaklıyor.
Jüri üyelerinden ünlü Amerikalı oyucu Halle Berry, tören için hazırlattığı kıyafeti yeni kurallar nedeniyle giyemedi. Berry “Giyemedim, çünkü kuyruğu çok uzundu” dedi.
Ancak diğer bazı isimler kuralları pek dikkate almaz göründü. Alman manken Heidi Klum, kuyruğu en az üç metre uzunlukta bir elbiseyle, Çinli oyuncu Wan Qianhui de dev bir tafta kumaştan kıyafetle açılışa katıldı.
Tom Cruise’un oynadığı Mission Impossible (Görevimiz Tehlike) serisinin son filminin galası da Cannes’da yapılacak.