SAFE iş birliğini derinleştirecek: Avrupa savunmasında Türkiye de rol alacak

Avrupa Birliği, Türkiye İle Savunma İşbirliklerini Artıracak

ABD Başkanı Donald Trump’ın baskısıyla savunmada özerkleşme atılımları yapan Avrupa Birliği, aracı Avrupa Güvenlik Eylemi (SAFE) vasıtasıyla Türkiye ile iş birliklerini artıracak. Savunma ve güvenlik alanlarında NATO ve ABD’den bağımsız hareket edemeyen AB, Trump yönetiminden gelen baskıyla özerklik elde etme mecburiyetiyle karşı karşıya kaldı. Son aylarda Avrupa’nın savunma sanayisini güçlendirmek için yoğunlaştırılan çabalar sonucunda AB Komisyonu, 2030’a kadar askeri harcamalarını ve üretimini artırma, ortak savunma projelerine kaynak ayırma gibi unsurları içeren Beyaz Bülten (White Paper) adı verilen yeni bir strateji açıkladı. Söz konusu stratejide kıta ülkeleri dışındaki ülkelerin de katılım sağlayabilecek olması, Baykar-Leonardo örneğindeki gibi yeni birlikteliklere kapı araladı.

ANKARA’NIN KATILIMI 17. MADDE İLE TESCİLLENDİ

27 Mayıs’ta AB Konseyinde nitelikli çoğunlukla kabul edilen SAFE, önceki gün yürürlüğe girdi. AB Komisyonu, Beyaz Bülten’de bir araya getirdiği 2023 hedeflerini kolaylaştırmak için “SAFE” isimli 150 milyar avroluk bir finansman paketi hazırladı. SAFE paketinin 17. maddesinde yer alan, sadece üye ülkelerin değil, aday ülkelerin de programın parçası olabileceği unsuru, Türkiye’nin de katılımını Avrupa’nın gündeme getirdi.

TÜRK FİRMALAR YÜZDE 35’LİK DİLİMDE

Buna göre AB ülkeleri, Ukrayna, Norveç, Lihtenştayn ile İzlanda, 150 milyar avroya kadar kredi kullanarak ortak tedariklere katılabilecek. Bu ülkeler aynı zamanda birbirlerinin endüstrilerinden de ortak satın alımlar yapabilecek. AB’ye aday ülkeler ve İngiltere gibi AB ile anlaşma imzalayan ülkeler de ortak tedariklere katılabilecek. Ancak imal edilecek bir savunma ürününün bileşenlerinin toplam değerinin yüzde 65’i “Avrupa içinden” gelmek zorunda olacak. Kalan yüzde 35’i ise Türkiye ve İngiltere’nin de aralarında olduğu kategoriden gelebilecek.

YUNANİSTAN LOBİ FAALİYETLERİ YÜRÜTTÜ

19 Mart’tan bu yana geçen 2 ayı aşkın süre içerisinde Yunanistan’ın Türkiye’nin paketin dışında bırakılması için yaptığı lobi faaliyetleri, Brüksel kulislerinde yankılandı. SAFE’in aday ülke olarak Türkiye’yi de içererek kabul edilmesinin Atina’da uyandırdığı öfke, Avrupa Parlamentosu (AP) Güvenlik ve Savunma Komitesi üyesi Yunan milletvekili Nikolas Farantouris’in sosyal medya paylaşımlarına yansıdı. “Almanya Başbakanı Friedrich Merz’in talebi üzerine, oybirliği öngören anlaşmanın 218. maddesi SAFE Tüzüğü’nden kaldırıldı. Kasıtlı olarak kaldırıldı” ifadelerini kullanan Farantouris, AP’de bir mücadele başlatacağını, konuyu AB Adalet Divanına taşımayı düşündüğünü kaydetti. Almanya Başbakanı Merz görevi devralmasının ardından Brüksel’e ilk ziyaretinde, “Türkiye’nin son derece değerli bir ortak olduğunu, savunmada alanındaki bu ortaklığı genişletmek için elinden gelen her şeyi yapacağını” söylemişti.

Avrupa Türkiye’yi istedi

  • Merkezi AB’nin Dönem Başkanlığı’nı üstlenen Polonya’da bulunan düşünce kuruluşu Türkiye Araştırmaları Enstitüsünün Kurucu Başkanı Karolina Wanda Olszowska, “Yunanistan’ın Türkiye’nin dışlanmasına olanak sağlayacak şekilde kabul edilen çerçeveyi değiştirmek için lobi faaliyetlerinde bulunduğuna dair haberler okudum. Oybirliği yerine nitelikli çoğunluk oylamasının yeterli bulunmasını, AB üye ülkelerinin Yunanistan gibi bir ülkenin Türkiye ile iş birliğini engelleyebileceği bir senaryodan kaçınmayı amaçladığını gösteriyor” sözleriyle değerlendirdi. ABD’li Güvenlik, Savunma ve Transatlantik İlişkiler Uzmanı Profesör Andrew Latham da Türkiye’nin Avrupa’nın savunma planlarının dışında tutulmasına dair herhangi bir çabanın “stratejik açıdan bakıldığında, dar görüşlülük” olacağını kaydetti.

Related Posts

Elazığ’da feci kaza: 2 ölü, 2 yaralı

Elazığ’ın Kovancılar ilçesinde otomobilin devrilmesi sonucu 2 kişi hayatını kaybetti, 2 kişi yaralandı.

Bakan şovda, ormanlar alev alev!

CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, Türkiye’nin dört bir yanında devam eden orman yangınlarına karşı yetersiz hava müdahalesini sert sözlerle eleştirdi. Orman yangınları sürerken Bakan Yumaklı’nın “Tarihin en güçlü hava gücüne sahibiz” açıklamasına rakamlarla yanıt verdi Öztürkmen, “Sadece 1 uçak eklenmiş! İhaleler iptal, uçaklar ortada yok” dedi.

Pilot uygulama başladı… Haftada 4 gün çalışmaya geçiyorlar

Polonya, 1 Temmuz 2025 itibarıyla ilk kez haftada 4 gün çalışma modelini pilot olarak uygulamaya başladı. Yeni sistem, haftada 4 gün 32 saat ya da 5 gün 35 saat çalışma seçeneklerini kapsıyor. Bu fikir son yıllarda yalnızca Polonya’da değil, birçok ülkede gündemde yer alıyor.

Eşinden Ramazan Gülten için çağrı: ‘Minik yavrumuzu babasından mahrum bırakmak adalet mi?’

Pınar Çalışkan Gülten, tutukla eşi İBB İmar Şehircilik Daire Başkanı Ramazan Gülten’in yakında dünyaya gelecek kızlarının doğumuna katılmasına izin verilmesini istedi.

Avukatlarından ‘Mehmet Murat Çalık’ açıklaması: ‘Müvekkilimiz aleyhine algı operasyonu yürütülüyor’

CHP’li belediyelere yönelik operasyonlarda tutuklanan ve sağlık sorunları nedeniyle tahliyesi istenen Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın avukatları Melih Koçhan ve Cihan Ünal açıklama yaptı. Açıklamada, “Tahliye başvurumuz değerlendirilmeden yürütülen bu medya kampanyasının, yargı organları üzerinde baskı kurmaya ve süreci etkilemeye dönük olduğu açıktır” ifadesine yer verildi.

Ertelenen kurultay davası sonrası Özgür Çelik’ten dikkat çeken çıkış: O iddiaya ‘evet’ derlerse, yarın CHP’den istifa edeceğim!

CHP’nin ertelenen kurultay davası sonrası açıklamalarda bulunan CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, “Birlik beraberlik içerisinde partimizi böldürmeyeceğiz. Birlik beraberlik içerisinde, Türkiye’nin demokrasi mücadelesini vereceğiz. Birlik beraberlik içerisinde Türkiye’de CHP’ye ve tüm muhalefete yapılan bu kuşatmayı hep birlikte yırtıp atacağız” dedi.