ABD-Çin görüşmeleri borsayı uçurdu: Fed kararı Bekleniyor! (7 Mayıs 2025)

ABD ve Çin Arasındaki Ticaret Görüşmelerine İlişkin İyimserlik, New York Borsasını Yükseltti

New York borsası, ABD ile Çin arasında gerçekleşecek ticaret görüşmelerine yönelik iyimserlikle güne yükselişle başladı. ABD Merkez Bankası (Fed) bugün açıklayacağı para politikası kararları öncesinde yatırımcılara umut verdi.

Günün açılışında Dow Jones endeksi 150 puandan fazla artarak yüzde 0,37 yükselişle 40.981,72 puana ulaştı. S&P 500 endeksi de yüzde 0,20 artışla 5.618 puana, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,08 artarak 17.704,34 puana çıktı.

Amerikalı ve Çinli yetkililerin tarife görüşmeleri için bir araya gelecek olmaları, Fed’in faiz kararları öncesinde pozitif bir hava oluşturdu. ABD Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, Hazine Bakanı Scott Bessent’in İsviçre’ye giderek Çin’in ekonomik konulardaki baş temsilcisiyle bir araya geleceği belirtildi.

Ayrıca ABD Ticaret Temsilciliği (USTR), Temsilci Jamieson Greer’ın da İsviçre’ye giderek Çinli mevkidaşıyla ticaret konularını ele alacağını duyurdu.

ABD Hazine Bakanı Bessent ve Ticaret Temsilcisi Greer’ın bu hafta Çinli yetkililerle görüşecek olmalarının açıklanması üzerine Çin tarafından da Ekonomik İlişkilerden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng’ın ABD’li yetkililerle görüşeceği doğrulandı.

Analistler, nisan ayında yaşanan tarife restleşmesinin ardından gerçekleşecek olan bu görüşmelerin ABD ve Çin arasındaki ilk müzakere olacağını belirterek, yatırımcıların somut sonuçlar beklediğini ifade etti.

Fed’in bugün açıklayacağı faiz kararı ve ardından Fed Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı açıklamalar, yatırımcıların gündeminde yer alırken, para piyasalarında bugün Fed’in politika faizinde herhangi bir değişiklik yapmayacağı öngörülüyor.

Kurumsal anlamda, Advanced Micro Devices’ın (AMD) hisseleri, şirketin ikinci çeyrekteki gelir tahminlerinin beklentilerin üzerinde olmasıyla yüzde 2’den fazla değer kazandı. Walt Disney’in hisseleri de üç aylık finansal sonuçlarının beklentileri aşmasıyla yüzde 10’un üzerinde yükseldi.

Uber Technologies’in hisseleri ise şirketin bu yılın ilk çeyreğinde beklenen geliri karşılayamaması sonucu yüzde 5’ten fazla değer kaybetti.

Related Posts

ABD Başkanı Trump, Fed Başkanı Powell’ı eleştirdi: ‘Hiçbir fikri olmayan bir aptal’

ABD Başkanı Trump, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) politika faizini sabit tutmasının ardından Fed Başkanı Powell’a yönelik ‘hiçbir fikri olmayan bir aptal’ ifadesini kullandı.

Hazine nakit dengesi Nisan’da 183,5 milyar TL açık verdi

Hazine nakit dengesi Nisan’da 183,5 milyar TL açık verdi

Bakan Ersoy: 5 bin 927 vakıf kültür varlığının restorasyon ve onarım işini gerçekleştirdik

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, son 23 yılda toplam 12,3 milyar lira kaynak kullanarak 5 bin 927 vakıf kültür varlığının restorasyon ve onarım işini gerçekleştirdiklerini belirterek, “2002 yılı öncesi 10 yıllık dönemde bu sayı sadece 46 idi. Yaklaşık 130 kat artıştan bahsediyoruz” dedi.

Avrupa’dan ABD’ye misilleme hazırlığı

Avrupa Birliği (AB), ABD’nin tarifelerine misilleme olarak yaklaşık 95 milyar euro değerinde ürüne vergi getirmeyi planlıyor.

Merkez Bankası’nın rezervleri 140 milyar doların altında

Merkez Bankası’nın rezervleri 140 milyar doların altında

Merkez Bankası rezervleri belli oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 2 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 519 milyon dolar azalışla 138 milyar 532 milyon dolara geriledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir