Almanya’nın Yedek Askerlik Planı İş Dünyasında Endişe Yaratıyor
Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken, NATO ülkeleri savunma kapasitelerini artırmak için adımlar atıyor. Almanya’nın, yedek asker sayısını artırmak için 6 aylık gönüllü askerlik planını hayata geçireceği iddia ediliyor.
Reuters haber ajansına göre, Almanya’nın askerlere basit görevler konusunda 6 aylık eğitim vereceği belirtiliyor. Gönüllülük esasına dayalı olan plan, Almanya’nın eğitimli yedek asker sayısını iki katına çıkarabileceği düşünülüyor. Almanya Savunma Bakanlığı ise konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.
İş Dünyasında “İşgücü Rekabeti” Endişesi
Hristiyan Demokrat – Sosyal Demokrat koalisyon hükümetinin askerlik konusundaki adımları iş dünyasında endişe yaratıyor. Financial Times gazetesine göre, Almanya ordusunun yeni asker bulma çabaları, işletmelerde personel bulma zorluklarına neden oluyor. Zorunlu askerlik ya da benzer bir sistemin iş piyasasındaki rekabeti artırabileceği düşünülüyor.
Almanya’nın en büyük işveren örgütü BDA’nın direktörü Steffen Kampeter, Almanya’nın silahlı kuvvetlerini güçlendirme çabalarını desteklediklerini ancak zorunlu askerlik sisteminin iş dünyasında yeni zorluklar yaratabileceğini belirtti. Kampeter’e göre, silahlı kuvvetlerin işçiler için rekabeti artırması durumunda çalışma şartları daha da önem kazanabilir.
Almanya’nın Ekonomik Durumu ve Askerlik
Almanya’da işsizlik rekor seviyelerdeyken, ekonomiyi canlandırmak adına çalışma saatlerinin uzatılması planlanıyor. Bu durumun sağlık, eğitim ve mühendislik gibi sektörlerdeki eleman eksikliğini gidereceği umuluyor. Ancak, silahlı kuvvetlerin personel talebinin iş piyasasında rekabeti artırabileceği endişesi var.
Geçen yıl yapılan bir araştırma, gönüllü askerlik programının teşvik edilmesinin zorunlu askerliğe göre daha ekonomik olduğunu gösterdi. Almanya Maliye Bakanlığı’nın araştırması, zorunlu askerliğin ülkeye yüksek ekonomik maliyetler getireceğini ve iş ve eğitim hayatına girişleri geciktireceğini ortaya koydu.