Magazin Haber Sitesi

Eğitim, Sağlık, Ekonomi, Teknoloji Haber Sitesi

Dronlar artık karanlıkta yolunu bulabilecek

MIT araştırmacıları, radyo frekanslarını kullanarak dronların karanlık iç mekanlarda konumunu belirlemesini sağlayan MiFly isimli teknolojisini tanıttı.

Massachusets Teknoloji Enstitüsü (MIT) araştırmacıları, dronların karanlık veya düşük görüşlü iç mekanlarda kendi konumlarını bulmalarını sağlayan yeni bir teknoloji geliştirdi.

MiFly adı verilen sistem, ortama yerleştirilen tek bir etiketten yansıtılan radyo frekans dalgalarını kullanarak, dronların konumlarını belirlemesini ve rotalarını bulmalarını sağlıyor.

NASIL ÇALIŞIYOR?

Drona monte edilmiş iki hazır radar, ortamdaki etiketten seken radyo frekans dalgalarını kullanarak cihazın konumunu belirliyor. Bu ölçümler daha sonra dronun yerleşik bilgisayarından gelen verilerle birleştirilerek uçan robotun rotasını tahmin etmesini sağlıyor.

HATA PAYI 7 SANTİMETRE

Piyasada bulunan dronlarla yapılan yüzlerce deney sonucunda, araştırmacılar MiFly’ın en fazla 7 santimetre sapmayla tutarlı bir şekilde iş gördüğünü belirtiyor.

DAHA UCUZ VE PRATİK

MiFly, duvara yapıştırılabilen tek bir etiketle navigasyon sağlayabildiği için, diğer yöntemlere göre daha ucuz ve kolay uygulanabilir bir sistem. Ayrıca etiket, drondan gelen sinyalleri yansıtarak çalıştığı için daha az güç tüketiyor.

MİLİMETRE DALGA SİNYALLERİNİ KULLANIYOR

Araştırmacılar, MiFly’ı geliştirirken milimetre dalga sinyallerini kullandı. Bu sinyaller, modern radarlar ve 5G iletişim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır ve karton, plastik, iç duvarlar gibi malzemelerden geçebilir ve karanlık ortamlarda çalışabilir.

Sistemi geliştiren ekip, etiketten yansıyan sinyalleri ortamdaki diğer yansımalarından ayırabilmek için özel bir etiket tasarladı. Bu etiket, geri yansıttığı sinyale küçük bir frekans ekler ve bu sayede cihaz, gelen yanıtları ayırt edebilir.

KENDİ YOLUNU BULAN UÇAN ROBOTLAR MÜMKÜN

MIT tarafından geliştirilen bu teknoloji ileriye taşındığında özellikle depo ve fabrika gibi endüstriyel ortamlarda kendi rotalarını bulabilen otonom dronların kullanımını mümkün kılabilir. Bu sayede insan kontrolü olmaksızın ağır yükler uzun mesafeler taşınabilecek ve yüksek yerlere yerleştirilebilecek.