Mevduat faizlerinde yeni zirve: 1 milyon TL’nin 32 günlük getirisi değişti

TCMB’nin Aldığı Kararlar TL’ye Olan İlgiyi Artırıyor

5 Nisan 2025 Pazartesi gününde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından atılan adımlar, bankacılık sektöründe Türk Lirası’na olan ilgiyi artırmaya yönelik gibi görünüyor. Şu anda, TL mevduatlarında en yüksek faiz oranı yüzde 52 seviyesine ulaşmış durumda. 1 milyon TL’nin 32 günlük net getirisi ise 38 bin 751 TL olarak hesaplanıyor. Artan rekabet ile birlikte, bankaların TL’ye yönelik daha cazip teklifler sunması bekleniyor.

TCMB’DEN TL’Yİ GÜÇLENDİRME ADIMLARI

TCMB’nin Türk Lirası’nı teşvik etmek amacıyla açıkladığı son düzenlemeler kapsamında önemli değişiklikler yapıldı:

  • Yabancı para cinsinden mevduatların zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde 200 baz puan artırıldı.
  • Tüzel kişi TL mevduat oranı yüzde 60’ın altında olan bankalara aylık 0,3 puan artış hedefi belirlendi.
  • İhracat gelirlerinin Merkez Bankası’na satış oranı temmuz sonuna kadar yüzde 35’e yükseltildi.

“TL Mevduatları Toplamak Teşvik Edildi”

Analistlere göre, bu adımlar döviz mevduatını daha maliyetli hale getirirken, TL mevduat toplamanın daha avantajlı hale geldiği belirtiliyor. Uzmanlar bu durumu şöyle değerlendirdi:

“Bankalar için döviz mevduatı toplamak biraz daha maliyetli hale geldi. Dolayısıyla TL mevduat toplama eğilimi teşvik edildi. Ayrıca, zorunlu karşılık oranlarının artmasıyla kredi kapasitesi bir miktar sınırlanmış oldu. Bankaların TL mevduat toplamak için ilerleyen dönemde daha yüksek faizler sunmaları bekleniyor.”

TCMB Rezervlerinde Artış Beklentisi

Yeni düzenlemelerin sadece bankacılık sistemi değil, aynı zamanda Merkez Bankası rezervleri üzerinde olumlu etkiler yaratması bekleniyor. Allbatross Portföy Araştırma Direktörü Serkan İmişiker’in yorumu şöyle:

“Bankaların TL mevduat toplamada daha istekli, yabancı para mevduatında daha isteksiz davranmasını, bu durumun TL ve yabancı para mevduat getirilerine yansımasını bekliyoruz.”

Yapılan değişikliklerle TCMB’nin rezervlerinin yaklaşık 4,6 milyar dolar artması ve ihracat gelirlerinin satış oranının yüzde 35’e yükseltilmesi, bu artışı destekleyecek adımlar arasında yer alıyor.

Para Piyasası Fonlarında Yüksek Getiri Dönemi

Merkez Bankası’nın politika faizindeki artış sonrasında gecelik fonlama faizi yüzde 49 seviyesine yükseldi. Bu durum, TL bazlı yatırım araçlarının getirisini de artırdı. Son bir aylık dönemde para piyasası fonları yüzde 4’ü aşan getiriler sundu. 2 Nisan – 2 Mayıs arasında en yüksek kazanç sağlayan fonlar şu şekilde sıralandı:

  1. GPZ-Garanti Portföy Üçüncü Para Piyasası Fonu: %4,3145
  2. TP2-Tera Portföy Para Piyasası Fonu: %4,3084
  3. FSK-QNB Portföy İkinci Para Piyasası Fonu: %4,2934
  4. PPN-Nurol Portföy Para Piyasası Fonu: %4,2932
  5. GO6-Foneria Portföy Para Piyasası Fonu: %4,2510

TL Mevduatlarda Yeni Rekorlar Gündemde

Son dönemde TL mevduat faizlerindeki artış dikkat çekici bir seviyeye ulaştı. Birçok bankada yüzde 50’ye çıkan oranlar, şu anda en yüksek yüzde 52’ye kadar yükselmiş durumda. 1 milyon TL’nin 32 günlük getirisi 38 bin 751 TL’ye yükselirken, bankaların daha rekabetçi faiz oranları sunmaya devam etmesi bekleniyor. Bu eğilimin devam etmesi durumunda, TL yatırımcıları daha yüksek kazançlar elde edebilir.

Related Posts

MÜSİAD Başkanı’ndan ‘dolar yükselmeli’ mesajı: ’45’in altı olmaması gerektiğini düşünüyoruz’

MÜSİAD Genel Başkanı Burhan Özdemir, katıldığı bir televizyon programında döviz kuru ve faiz politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özdemir, ihracatçılar açısından dolar kurunun belirli bir seviyenin altına düşmemesi gerektiğini vurguladı.

Rekabet Kurumu Başkanı Küle’den ‘Spotify’ açıklaması!

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, Spotify hakkında başlattıkları incelemenin, kültürel üretimin adil koşullarda sürdürülebilmesi açısından büyük önem taşıdığını belirterek, “Amacımız, müzik sektöründe adil rekabetin sağlanması, içerik üreticilerinin eşit koşullarda faaliyet gösterebilmesi ve kültürel çeşitliliğin dijital ortamda korunması” ifadesini kullandı.

Ankaralılara metro müjdesi! Projenin ayrıntılar belli oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara’nın değişen dinamiklerini ve imar yapısını da dikkate alarak yeniden oluşturdukları Esenboğa Metrosu’nun yeni projesini 2 aya kadar tamamlayacaklarını duyurdu.

Ankara ile Şam arasında hava köprüsü kuruldu: İlk uçuş gerçekleşti

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan Şam Uluslararası Havalimanı’na ilk uçuşun gerçekleştiğini bildirdi. Uraloğlu yaptığı açıklamada “Ankara-Şam hattında pazartesi, cuma ve pazar günleri olmak üzere haftada 3 gün karşılıklı direkt seferler olacak” ifadelerini kullandı.

Reel efektif döviz kuru endeksi geriledi

Reel efektif döviz kuru endeksi, mayısta TÜFE bazında 1,19 puan azalarak 69,97’ye geriledi.

İstanbul’da yaşamanın bedeli 4 asgari ücreti aştı

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından açıklanan haziran ayına ait ‘İstanbul’da Yaşam Maliyeti’ araştırmasına göre, kentte yaşamanın maliyeti geçen yılın aynı ayına göre yüzde 47,13 arttı. İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 93.465 lira olarak hesaplandı.