Sivrisineklerle mücadelede yeni dönem: Dişisini zehirleyen erkek sivrisinek

Sivrisineklerle Mücadelede Yeni Yöntem: Toksik Erkek Tekniği

Macquarie Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen “toksik erkek tekniği,” erkek sivrisineklere örümcek ve deniz şakayığı zehir proteinleri üretme özelliği kazandırıyor. Bu proteinler, çiftleşme sırasında dişilere enjekte edilerek onların yaşam sürelerini kısaltıyor. Dang humması ve Zika gibi hastalıkları yayabilen sivrisinek türlerinde test edilen bu yöntem, Nature Communications dergisinde yayımlanan bir araştırmanın sonucudur.

Çalışmanın baş yazarı Sam Beach, böcek ilaçlarının yerel ekosistemlere zarar vermeden hastalık salgınlarını kontrol altına almak için yeni yöntemin kullanılabileceğini ifade etti. Beach, genetik müdahalenin zahmetli olduğunu belirterek, yeni yöntemin erkek sivrisineklerin dişilerle çiftleşip ardından dişilerin ölmesini hedeflediğini söyledi. Genetik müdahale sürecinde, genlerin yeni yumurtalara enjekte edilmesinin gerekliliğine vurgu yaptı.

Sadece dişi sivrisinekler kan emer ve genellikle yaşamlarının ilk 24-48 saatinde çiftleşirler. Ancak haftalarca yaşayabilir ve hastalık bulaştırabilirler. Yeni yöntemle kan emme oranlarının %40-60 azalabileceği belirtiliyor.

Guardian2’de yer alan habere göre; bu teknik, diğer genetik biyokontrol yöntemlerinden farklı olarak doğrudan dişi sivrisinekleri hedef alıyor. Beach, dişi sivrisinek popülasyonunu hızla azaltıp vektör kaynaklı hastalıkların yayılmasını kontrol altına alabileceklerini belirtti.

Melbourne Üniversitesi’nden evrimsel biyolog Dr. Tom Schmidt, böcek ilaçlarına karşı hızla direnç geliştiren sivrisineklerin, direnci gemiler ve uçaklar aracılığıyla dünya geneline yayabildiğini belirtti. Yeni ve etkili zararlı yönetimi yöntemlerine ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Schmidt, genetik yaklaşımların etkili olabileceğine dikkat çekti. Avustralya’da Wolbachia bakterisi ile enfekte edilen sivrisineklerin dang humması yayılımını azalttığını hatırlattı.

Adelaide Üniversitesi’nden bulaşıcı hastalıklar araştırmacısı Prof. Philip Weinstein, tüm sivrisinek türlerinin hastalık taşımadığını ve sivrisineklerin polen taşıyıcıları ve balıklar ile yarasalar için önemli bir besin kaynağı olduğunu vurguladı. Weinstein, sivrisinek popülasyonlarını kontrol altına almanın yok etmekten daha etik bir çözüm olduğunu savundu.

Related Posts

Apple’ın bir döneme damga vuran modeli emekliye ayrıldı

Apple, 2018 yılında piyasaya sürdüğü iPhone XS modelini “külüstür” (vintage) ürünler listesine dahil etti. Bu kararla birlikte iPhone XS, teknoloji tarihindeki yerini alırken kullanıcılar için de bir dönem sona erdi.

Bilim kurgu gerçek oldu! Hologramlar evlere giriyor

Bilim kurgu filmlerinde sıkça gördüğümüz holografik ekranlar, teknolojinin hızlı ilerleyişiyle artık hayal olmaktan çıkıyor ve evlerimizin bir parçası haline geldi. Eğitimden eğlenceye, sağlıktan iş dünyasına kadar geniş bir yelpazede kullanım …

Yeni bir gezegenin oluşumu ilk kez gözlemlendi

Avrupa Güney Gözlemevi’nin Şili’deki teleskobu aracılığıyla elde edilen yeni görüntüler, 2MASSJ1612 adlı genç bir yıldızın etrafında Jüpiter’den daha büyük bir gaz devinin oluşumunu gözler önüne serdi.

Milli motosikletçi Deniz Öncü’den tarihi zafer

Milli motosikletçi Deniz Öncü, İspanya’da düzenlenen Moto2 Dünya Şampiyonası’nın 8. etabını birincilikle bitirdi.

Uzmanlar uyarıyor: Venüs’ün asteroidleri Dünya’ya çarpabilir

Uzay boşluğunda sürüklenmeye devam eden ve Venüs ile aynı yörüngeyi paylaşan asteroidler, Dünya’yı tehdit edebilir.

500 milyon yıllık 3 gözlü deniz canlısı keşfedildi

Kanada’da müze arşivlerinde yapılan incelemeler, yarım milyar yıl önce yaşamış, üç gözlü ve poposundaki solungaçlarla nefes alan antik bir deniz canlısını ortaya çıkardı. Mosura fentoni adı verilen bu küçük ama sıra dışı yaratık, Kambriyen dönemin düşünüldüğünden çok daha çeşitli bir yaşamı barındırdığını gösteriyor.