Türkiye, Üç Deniz Girişimi’nin stratejik ortağı olacak

Polonya Başkanı Duda, Üç Deniz Girişimi’nde Yeni Üyeleri Duyurdu

Varşova’da düzenlenen Üç Deniz Girişimi’nin 10. zirvesinde konuşan Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Türkiye ve İspanya’nın girişime stratejik ortak olarak katılacağını, Karadağ ve Arnavutluk’un ise resmi pozisyonda ortak üye olacaklarını açıkladı.

2021 zirvesinin, Ukrayna-Rusya Savaşı ve jeopolitik durum göz önünde bulundurularak büyük önem taşıdığını vurgulayan Duda, “Yeni katılımcılarla işbirliğimizin daha etkili hale geleceğine inanıyorum.” dedi.

Enerji, ulaştırma ve telekomünikasyon altyapısını birleştirmeyi amaçlayan Üç Deniz Girişimi, Avrupa Birliği desteğiyle 2015 yılında Polonya ve Hırvatistan liderliğinde başlatıldı. Bu girişim, kuzey-güney eksenindeki ülkeleri entegre etmeyi hedefliyor.

Üç Deniz Girişimi’nin 10. Zirvesi’ne 12’si cumhurbaşkanı düzeyinde olmak üzere 23 heyet katılıyor. Türkiye’yi temsil edecek isim ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu olacak.

Projenin amacı, Orta ve Doğu Avrupa’daki altyapı eksikliklerini gidermek. Girişimin öncelikli projeler listesinde 143 adet proje bulunuyor. Üç Deniz Girişimi, öncelikle Baltık, Adriyatik ve Karadeniz ülkelerini kapsıyor.

Türkiye’nin de yer aldığı Via Carpatia projesi, Litvanya’dan başlayarak İstanbul’a kadar uzanıyor. Türkiye’nin bu girişimde daha fazla rol alması bekleniyor.

2030 yılına kadar Orta ve Doğu Avrupa’da ulaşım, enerji ve telekomünikasyon alanlarında ulaşılması gereken ulaştırma 290 milyar avro, enerji 88 milyar avro ve telekomünikasyon 160 milyar avro yatırım ihtiyacı olduğu tahmin ediliyor.

Related Posts

Reel efektif döviz kuru endeksi geriledi

Reel efektif döviz kuru endeksi, mayısta TÜFE bazında 1,19 puan azalarak 69,97’ye geriledi.

İstanbul’da yaşamanın bedeli 4 asgari ücreti aştı

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından açıklanan haziran ayına ait ‘İstanbul’da Yaşam Maliyeti’ araştırmasına göre, kentte yaşamanın maliyeti geçen yılın aynı ayına göre yüzde 47,13 arttı. İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 93.465 lira olarak hesaplandı.

Bakan Uraloğlu açıkladı! Elektronik haberleşmeye 94,1 milyar TL yatırım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, elektronik haberleşme şirketlerinin sektöre yaptığı yatırımın 2023 yılına göre yüzde 80 artışla 94,1 milyar liraya ulaştığını bildirdi. Bakan Uraloğlu, fiber abone sayısının 8,1 milyona; 4,5G abone sayısının ise 87,6 milyona ulaştığını kaydetti.

Sürdürülebilir çözümler Gana’da ödül getirdi

Depo raf sistemleri sektörünün  firmaları arasında yüzde 100 Türk sermayesiyle 1980 yılında kurulan Akdenizrack, bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Ghana CEO Summit organizasyonunda “Yılın Yenilikçi Sanayi Markası” ödülüne layık görüldü.

Dev kuruyemiş markası darboğazdan çıkamadı: Mahkeme kararını açıkladı

Türkiye’nin kuruyemiş sektörünün önde gelen markalarından biri olan Peyman ekonomik sıkıntılardan kurtulamadı. Daha önce konkordato talebinde bulunan ve süresi iki kez uzatılan şirket, darboğazdan çıkamayınca mahkeme şirkete bu kez bir yıl kesin mühlet verilmesine karar verdi.

Zamlar yağmur gibi yağmadan son çıkış! Erdoğan o yetkisini kullanacak mı?

TÜİK’in açıkladığı tüketici fiyatları (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi’nde (Yİ-ÜFE) gerçekleşen haziran artışlarıyla birlikte Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve buna bağlı maktu vergi artışları da ortaya çıktı. Mevcut tarife listelerine göre hesaplanan bu maktu artışları uygulamaya koymama, sıfırlama, yüzde düşürme ya da yüzde 50 artırma yetkisi Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’da.