Şubat 13, 2025

Magazin Tava: Güncel Haberler ve Son Dakika Magazin

Gündemi takip edin! Ekonomiden magazine, spordan teknolojiye son dakika haberleri Magazin Tava’da!

Vatandaş bilmeden neler yemiş! Eşek eti skandalı

Tarım ve Orman Bakanlığı halk sağlığını tehlikeye atan, hileli ürünler listesine yenilerini eklemeye devam ediyor. Son listede yayınlanan sahtecilikler pes dedirtti. Sucuk, lahmacun, köfte harcı gibi gündelik hayatta herkesin tükettiği ürünlerin içinden çıkanlar şaşırttı. Peki vatandaş neye dikkat etmeli? İşte detaylar...

Milliyet.com.tr/ÖZEL Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu hafta itibarıyla yayınladığı son listede gıdada sahtecilikler gözler önüne serildi. Listede bal, zeytinyağı, peynir, kaşar, yoğurt, içecekler, pul biber, çikolata ve bitkisel macunlar yer alırken, bazı ürünlerin içinden çıkanlar adeta pes dedirtti.

SUCUKTA EŞEK ETİ!

Listede en dikkat çekenler ise sucukta eşek ve at eti, lahmacun ile köfte harcında kanatlı hayvan eti, ısıl işlem görmüş piliç sucukta mekanik ayrılmış kanatlı eti bulunması oldu.

BAKANLIK LİSTESİNDE ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK

Konuyla ilgili detayları milliyet.com.tr’ye değerlendiren Gıda Denetim Uzmanı Nurten Sırma şu ifadeleri kullandı: “Bakanlık bu hafta itibarıyla taklit ve tağşiş yapan firmaları ikiye ayırarak liste halinde sunma gereği duydu. Bunun nedeni olarak şunu görüyoruz. Taklit ve tağşiş-2 diye adlandırılan yeni listede firmalar ayrılmış. Ürünlere temel özelliği veren ögelerin besin değerlerinin tamamını veya bir bölümünü mevzuata aykırı olarak çıkaranlar ayrı liste olarak yayınlanmış.

SÜTÜN YAĞINDAN ÇALDILAR

Bakanlık peynirde, kaşar peynirinde, kaymakta, yoğurtta, sütün yağından çalarak mevzuatın tarif ettiğinden daha düşük süt yağı kullanarak ürünlerini sahaya sürenleri Tağşiş-2 listesiyle yayınladı.

Bakanlık bir de takviye edici gıdaların bazısında beyan edilen etken maddenin bulunmaması durumunda bu ürünleri de Tağşiş-2 listesinde yayınlamış. Firma gıda takviyesi olarak bir gıda aminoasidini satıyor. İçerisinde beklenen aminoasidi, c vitaminini kullanmamış, burada vatandaşı kandırmış.

‘956 ÜRÜN İFŞALANMIŞ DURUMDA’

Tağşiş-1’de eski liste devam ediyor. Ürünlere bitkisel yağ ilave edenler, kaşar yağı içerisine bitkisel yağ ilave edenler veya sucuğun içerisine mekanik ayrılmış kanatlı eti ilave edenler Tağşiş-1 listesinde sıralanıyor. Tağşiş-1’de 956 ürün ifşa edilmiş durumda.

SUCUKTA EŞEK ETİ! VATANDAŞ BİLMEDEN YİYOR… SAĞLIĞA ZARARI NE?

Tek tırnaklı hayvan eti, at eşek ve katırdır. Hayvan hastalığı var mı onu bile bilmediğimiz hayvanları işleme tesisine, kasaba alıyor sucuk üretiminde kullanıyorsa veya lokantalara satıyorsa, köfte harcı, pide harcı içinde satıyor ve bunu kasıtlı yapıyorsa bu Türk Ceza Kanunu’nun 185 ve 186’ncı maddesine aykırıdır. Bu kamu sağlığına karşı işlenen suçlar kapsamına girer.

LAHMACUN HARCINDAN YİNE KANATLI ETİ ÇIKTI!

Lahmacun harcının içinde kanatlı eti tespit edilmiş… Lahmacun harcının içinde kırmızı et vardır yani dana eti. Kanatlı etinde yaşayan mikroorganizmalar farklıdır, ikisi yan yana gelmemelidir. Hastalık direnci artar, riskli bir uygulamadır. Türk Gıda Kodeksi’nin et karışımlarıyla ilgili tebliğinde bu yasaklanmıştır. Kırmızı etin içine ‘sadece maliyeti düşüreceğim’ diye riskli bir şekilde kanatlı etini ilave edersen üretici haksız kazanç elde eder, tüketici nezdinde sağlık sorunu yaşanabilir. Kırmızı et ve beyaz ette yaşayan mikroorganizmalar farklıdır. İkisinin bir araya gelmesi patojen hastalık yapan mikroorganizmaların direncini artırır.

KÖFTE HARCINA DA KATMIŞLAR

Köfte harcının içine kanatlı eti ilave edilmiş, köfte harcında da kırmızı et kullanılır.

VATANDAŞ SAHTECİLİĞİ ANLAYABİLİR Mİ?

En çok da ısıl işlem görmüş sucuklarda ilave edilmiş. Sucuk dediğimiz şeyin içinde baharat vardır ve baharatlı karışımla koku maskelenir, içinde ilave edilen maddelerin tüketici tarafından anlaşılması zordur.

MEKANİK AYRILMIŞ KANATLI ETİ NEDİR?

Isıl işlem görmüş sucuğun içerisinde mekanik ayrılmış kanatlı eti tespit edilmiş. Bu şu demektir: Beyaz etin katma değerli olan tarafları göğüs, but bunlar ayrıldıktan sonra kalanlar deri parçası, kıkırdak gibi, kemik etrafındaki ince protein lifleri, kemik unları gibi. Kıymetli olmayan kısımlar kemiğin etrafındaki ince protein parçaları, kıkırdak, bağ, deri parçalarını hamur yaparak ‘maliyeti düşürelim, ısıl işlem görmüş piliç sucuğa katalım’ diyorlar.

ATLARDAN BULAŞAN TEHLİKELİ HASTALIK!

Sucuklarda çoğunlukla at eti tespit ediliyor. Bazı ülkelerde at eti tüketiliyor. Fransa, Kazakistan gibi… Oralarda kasaplık atlar kesiliyor ve geleneksel yemekler yapılıyor. Tüketiciler ne aldığını biliyor.

Atlar vasıtasıyla bulaşan bir hastalık var. İsmi trikinoz hastalığı, atlarda yaşayan çeşitli patojenlerle ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. At eti ülkemizde tüketilen kasaplık etler değildir. Bunu muhtemelen kayıt dışı depolarda kesiyorlar. Tüketiciler merdiven altı yerleri ihbar etsinler. Gerek Emniyet Müdürlüğü’ne gerek CİMER üzerinden her kanalı kullanabilirler. Gıda sektörüne en büyük darbeyi vuran kayıt dışı üretimdir.

‘VATANDAŞ İHBAR ETSİN’

At eti kesilen yerler Tarım ve Orman Bakanlığı’nın denetimine tabi yerler de değil. Kapalı kepenkler arasında kırsal alanlarda belli depolarda kesiyorlar. Vatandaşın üzerine düşen görev denetim sistemini destekler nitelikte kayıt dışı olan yerleri ihbar etmeliler. Gözlerine çarpan kayıt dışı işlem yapılan yerleri ihbar etsinler.”

Diyarbakır escort
mardin escort
bursa escort
adana escort
izmir escort
ekmel ekmel
Mecidiyeköy escort
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber
haber