Nadir görülen vakalardan biri Hindistan’da meydana geldi. Hamile olan 32 yaşındaki bir kadının, bebeğinin midesinde büyümesi duran 2 cenine rastlandı. Dünya genelinde 200 kişide kaydedilen bu durum Fetus in fetu olarak adlandırılıyor.
BEBEĞİN KARNINDA 2 FETÜS BULUNDU
25 haftalık hamileliği sonrası rutin tarama için yerel bir hastaneyi ziyaret eden kadının doğmamış bebeğin karnında doktorlar, ‘kemik içeren ek bir yapı’ keşfedildi. Yapılan tetikler sonucunda fetüsün karnında 2 tane daha şekil bozukluğu olduğu ortaya çıktı.
Oğlunu dünyaya getiren kadının da bebeğinin de sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi. Bebeğin karnındaki iki fetüsün ise hayatta kalmayacak kadar az geliştiği ifade edildi.
SIRA DIŞI BİR OLAY
Taramayı gerçekleştiren Dr. Prasad Agarwal yaşanılan durumla ilgili, “Bu bebekte çok sıra dışı bir şey fark edecek kadar şanslı ve dikkatliydim. Birkaç kemiği ve karnında fetüs benzeri bir yapı bulunan, son derece normal büyüyen bir fetüs.” dedi.
Yaşanılanın normal olmadığını aktaran doktor, “Bu, dünyadaki en nadir vakalardan biri olan ‘fetüs içinde fetüs’.” diye konuştu.
NEYİN SEBEP OLDUĞU BİLİNMİYOR
Bu duruma tam olarak neyin sebep olduğunu bilmediklerini belirten Dr. Prasad Agarwal, genellikle özdeş ikizler olarak rahim içinde gelişim sırasında meydana geldiğini öne sürülüyor.
İkizlerin, bir spermin bir yumurtayı döllemesi ve daha sonra bu yumurtanın iki ayrı embriyoya bölünmesiyle meydana gelir. Doktorlar, fetüs içinde fetüs durumunda yumurtanın tam olarak ayrılmadığını ifade ediyor. Daha sonra ikizlerden biri diğerinin içinde sıkışıp kalıyor ve tırnak, saç ve uzuv gibi özellikler geliştirmeye devam edebiliyor.
YUMURTA 3’E BÖLÜNÜYOR
Bu durumda kadının yumurtası muhtemelen üçe bölünmeye çalışmış ve tam olarak ayrılmamış, bunun sonucunda bir canlı fetüs ve iki fetüs oluşmuştur. Yaşanılan bu örnekte ise fetüsteki her iki fetüsün de elleri ve ayakları gelişmiş. Fakat fetüslerin parazitik olarak kabul edildiğini ve hayatta kalmak için hayati organlara sahip değillerdir. Bu fetüsler bazen bebeğin ağzında, skrotumunda, kuyruk sokumunda veya beyninde de bulunabiliyor.
More Stories
Tekirdağ’da Kar Yağışı Hayatı Olumsuz Etkiliyor
Narin Güran cinayeti: 4 çocuk hakkında takipsizlik kararı
Kosova’da Yeni Kütüphane Açılışı